Bon Jorno!!!
Aduuhhhh...tidak mampu untukku menyekat hidangan yang bertalu-talu menerpa. Ini Eropah...budaya mereka jauh berbeza berbanding Asia, dari segala segi!
Alessandro merupakan orang lama yang digandingkan denganku untuk misi ini. Pengalamannya amat luas, dia banyak berkongsi cerita...aku teruja.
Adalah biasa bagi mereka walau di rumah, untuk memulakan makan tengahari atau malam, dimulai 'appetizer' berupa salad atau h'deuvre. Hidangan kedua berupa makanan berat seperti 'pasta' atau 'spaghetti' mahupun 'steak'. Hidangan ketiga berupa pencuci mulut berupa buah-buahan mahupun manisan. Penutup wajib adalah 'coffee' seperti 'cappuccino' dan 'espresso'.
Bagiku hidangan 'appetizer' sudah cukup memadai kerana kuantitinya yang agak banyak. Ia berupa hidangan hirisan daging dan salad mahupun 'risotto' (hidangan nasi seakan berkanji). Apatah lagi ditambah dengan hidangan kedua dan ketiga..padat rasanya.
Aahhhh...ini yang dihidangkan untukku selama aku bersama mereka. Bukan masalah untuk aku menjamah hidangan 'Italiano', masalahnya bila hidangan demi hidangan mengikut turutan itu yang meresahkanku. Perutku seakan mahu menjerit mengatakan CUKUP!!! Tetapi demi mengenang mereka yang meraikanku, maka aku berbisik kepada 'perut', makan sahajalah selagi terdaya. Aduuuhhh..
'Coffee' merupakan minuman wajib bagi 'Italian' sewaktu sarapan, minum pagi (brunch), minum petang dan setiap habis makan tengahari mahupun makan malam. Kopi, kopi dan kopi. Hidup mereka seakan tidak lengkap tanpa hirupan kopi panas.
Kopinya memang lazat. Alessandro mengajarku cara meminum 'espresso' yang hanya dihidang di dalam cawan bersaiz kecil dan kandungan air kopinya hanya separuh dari cawan kecil itu. Lebih berdisiplin meminumnya tanpa gula dan krimer untuk merasai kenikmatan kopi itu sendiri. Sluuurrrrpppp...aku mencubanya dengan sekali teguk. Huisssyyyy terasa menangkap kepekatan kopinya di tekak. Begitulah caranya...aku yang merana...heheee.
Aku dibawa ke restoran pizza untuk merasai kenikmatan pizza asli buatan Italy. 'Cheese' yang digunakan adalah halal. Aku menjamahnya dengan begitu bersemangat kerana aku memang dilahirkan untuk menjadi 'pencinta pizza'.
Hari terus berlalu. Lantas...aku mula merindui masakan sambal dan asam pedas. Mahu taknya...dah naik muak setiap hari memakan makanan yang berasas 'cheese' tanpa kepedasan cili.
"Mr Azizi, are you enjoy eating the food?"
"Oh forsure, this is really nice...I love Italian food".
A'aah...iya lah tu 'enjoy'...tekak dah muak..'enjoy' apa kebendanya!!! Heheee...
Sekadar berkongsi cerita. Gracie...
Catatan pengembara...9 April 2014. Milan/Italy
Aduuhhhh...tidak mampu untukku menyekat hidangan yang bertalu-talu menerpa. Ini Eropah...budaya mereka jauh berbeza berbanding Asia, dari segala segi!
Alessandro merupakan orang lama yang digandingkan denganku untuk misi ini. Pengalamannya amat luas, dia banyak berkongsi cerita...aku teruja.
Adalah biasa bagi mereka walau di rumah, untuk memulakan makan tengahari atau malam, dimulai 'appetizer' berupa salad atau h'deuvre. Hidangan kedua berupa makanan berat seperti 'pasta' atau 'spaghetti' mahupun 'steak'. Hidangan ketiga berupa pencuci mulut berupa buah-buahan mahupun manisan. Penutup wajib adalah 'coffee' seperti 'cappuccino' dan 'espresso'.
Bagiku hidangan 'appetizer' sudah cukup memadai kerana kuantitinya yang agak banyak. Ia berupa hidangan hirisan daging dan salad mahupun 'risotto' (hidangan nasi seakan berkanji). Apatah lagi ditambah dengan hidangan kedua dan ketiga..padat rasanya.
Aahhhh...ini yang dihidangkan untukku selama aku bersama mereka. Bukan masalah untuk aku menjamah hidangan 'Italiano', masalahnya bila hidangan demi hidangan mengikut turutan itu yang meresahkanku. Perutku seakan mahu menjerit mengatakan CUKUP!!! Tetapi demi mengenang mereka yang meraikanku, maka aku berbisik kepada 'perut', makan sahajalah selagi terdaya. Aduuuhhh..
'Coffee' merupakan minuman wajib bagi 'Italian' sewaktu sarapan, minum pagi (brunch), minum petang dan setiap habis makan tengahari mahupun makan malam. Kopi, kopi dan kopi. Hidup mereka seakan tidak lengkap tanpa hirupan kopi panas.
Kopinya memang lazat. Alessandro mengajarku cara meminum 'espresso' yang hanya dihidang di dalam cawan bersaiz kecil dan kandungan air kopinya hanya separuh dari cawan kecil itu. Lebih berdisiplin meminumnya tanpa gula dan krimer untuk merasai kenikmatan kopi itu sendiri. Sluuurrrrpppp...aku mencubanya dengan sekali teguk. Huisssyyyy terasa menangkap kepekatan kopinya di tekak. Begitulah caranya...aku yang merana...heheee.
Aku dibawa ke restoran pizza untuk merasai kenikmatan pizza asli buatan Italy. 'Cheese' yang digunakan adalah halal. Aku menjamahnya dengan begitu bersemangat kerana aku memang dilahirkan untuk menjadi 'pencinta pizza'.
Hari terus berlalu. Lantas...aku mula merindui masakan sambal dan asam pedas. Mahu taknya...dah naik muak setiap hari memakan makanan yang berasas 'cheese' tanpa kepedasan cili.
"Mr Azizi, are you enjoy eating the food?"
"Oh forsure, this is really nice...I love Italian food".
A'aah...iya lah tu 'enjoy'...tekak dah muak..'enjoy' apa kebendanya!!! Heheee...
Sekadar berkongsi cerita. Gracie...
Catatan pengembara...9 April 2014. Milan/Italy
No comments:
Post a Comment