Translate

Saturday, 30 March 2019

Terlajak Larislah Sangat

Aku nak kongsi cerita...tentang aku, ya tentang aku. Tapi sebelum aku teruskan perkongsian, aku nak kau letak situasi naratif ini ke atas diri kau sendiri. Kau kena rasa lebih empati, seolah-olah kejadian tersebut kena kat diri kau sendiri.

Ini naratifnya...

Beberapa kali aku nampak kelibat papan tanda kat sebuah kedai yang bertulis 'Rumah Makan Terlajak Laris' di kawasan Bangi Sentral. Terpampang besar wajah Dato' Alif Shukri bersama topi Chef. Aaahh tak peduli aku dengan promosi tersebut sebab aku bukan 'food hunter'.

Tapi hari tu 'wife' ajak aku makan kat luar. Tak 'plan' nak makan kat manapun...main redah je. Melalui jalan Bangi Sentral nampak lagi kedai Dato' Alif Shukri...'wife' kata nak makan situ je, nak rasa masakannya.

Aku tak kisah...sepertimana tak kisahnya aku dengan populariti si Alif tu.

Kami pesan makanan. Hidangan 'wife' dan anak lelaki sampai dulu. Nyam, nyam, nyam...dia orang jamu selera. "Boleh tahan sedap", kata 'wife'. Hidangan aku tak sampai lagi...owwhhh takde hal laaa. Aku tak pernah mengomel pasal makan. Lambat ke, tak sedap ke, banyak ke, sikit ke...janji halal dan kenyang.

Malam tu aku tunggu sampai setengah jam...hidangan tak sampai-sampai lagi. Owwhh...dugaan apa yang sedang melanda diri..hahaaaa. 'Wife' dan anak lelaki dah selamat sendawa...errrkkk Alhamdulillah. Aku masih tak kisah...tapi tidak 'wife' aku...perempuanlah katakan.

Ditekannya loceng di atas meja, pramusaji hadir dengan muka ceria seolah-olah takde apa yang berlaku.

Nasi Arab saya tak siap lagi? Dah setengah jam tunggu, soalku dengan wajah biasa.

Berubah air muka pramusaji tersebut, terus bergegas ke dapur untuk bertanya pesanan aku.

Pramusaji tadi hilang ghaib..hadir pula tukang masak ke meja kami mengatakan ada kesilapan teknikal ke atas sistem pesanan...pesanan tak sampai ke dapur!

"Kalau Encik masih nak pesanan yang sama, kami akan buatkan sekarang tapi ambil masa 20 minit", ujarnya dengan harapan aku tukar hidangan yang lebih 'simple' dan tidak memerlukan waktu yang lama untuk menyediakannya.

Peerrgghhhh...perut dah berkeroncong, nak tunggu lagi 20 minit. Aku tenung muka chef tak berkelip membuatkannya rasa tak keruan.

Soalan aku pada korang yang membaca...apa keputusan korang dan apa reaksi korang di waktu tersebut?

bahagian 1


No comments:

Post a Comment